top of page
  • Chantal

Septembertintelingen
Geniet jij ook zo van de geur van september? Die geur komt binnen in mijn lichaam en ik voel de kriebeling van nieuwe mogelijkheden, van een nieuw begin. Na de rust en de stilte (bij mij toch) van de zomermaanden borrelt de goesting op om met nieuwe dingen te starten, net zoals onze (klein)kinderen die begonnen zijn aan het nieuwe schooljaar.


Ik heb vier dagen Zomerschool Filosofie van Leuven achter de rug. Vier dagen ondergedompeld worden in het gedachtegoed van verschillende bekende denkers. Denken, niet in de zin van ‘in je hoofd zitten', wel in de zin van: zoeken naar zin en betekenis.

Ik hoor uitspraken die binnenkomen. Wat denk je van de uitspraak: ‘Je kunt pas vergeven als de ander zijn aandeel erkent.’ Of van: ‘Vergeven is de band tussen dader en daad doorknippen.’

Een andere zin uit de mond van de prof: ‘We zijn vergeten dat dingen zinvol zijn en helemaal niet nuttig. En het is nog maar de vraag of wat nuttig is ook altijd zinvol is.’

Uren kan ik hierover verder mijmeren, ik zal dit hier niet doen. Het scherpt wel mijn goesting aan om cursussen opnieuw ter hand te nemen en er opnieuw in te duiken.

Heb jij dat ook? Perioden in het jaar waarin je die kriebelingen voelt? En geef je dan vorm aan die kriebelingen of worden het verzuchtingen die op regelmatige basis herhaald worden? ‘Ik zou zo graag…, maar…’ en dan volgt een reden waarom het nu eigenlijk niet kan. Het is heel goed mogelijk dat het momenteel onmogelijk is om een droom waar te maken, het is evengoed mogelijk dat je jezelf saboteert. Het onderscheid tussen échte redenen en sabotage is moeilijk.

Als bij mij verzuchtingen een paar keer herhaald worden, stel ik dit in vraag. Ik noteer mijn verzuchting en ik zoek uit wat mogelijk is en wat niet. Ik maak een lijstje (ik ben gek op lijstjes) met obstakels en daarna onderzoek ik hoe ik die kan overwinnen. Worden de obstakels banaliteiten, dan is het tijd om de droom wél uit te werken. Blijven ze hardnekkig dan berg ik deze specifieke droom op en zal de verzuchting wegebben want het is duidelijk waarom het niet kan. Dit maakt dat het verlangen naar onuitvoerbare dromen mij niet meer bepaalt en dat er ruimte ontstaat voor nieuwe kriebelingen.

Ik ben benieuwd om te lezen hoe dit jou vergaat? Vandaar de volgende opdracht.


Opdracht

Sta stil bij de dromen die regelmatig opduiken. Schrijf ze op. Ga per droom na hoe het komt dat de droom tot hiertoe een droom blijft: is het terecht of ben je jezelf aan het saboteren? Schrijf per droom de obstakels op en ga na bij jezelf hoe je die obstakels kunt overwinnen. Als de obstakels niet te overwinnen zijn, klasseer die droom dan in het mapje ‘onuitvoerbaar’. Verdwijnen de obstakels? Realiseer dan je droom en vertel…


Warme groet,

Chantal
57 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Guest
Sep 03, 2023

sterke blog

Like
bottom of page