top of page
  • Chantal

Positieve quotes

Er moet me iets van het hart. Iets wat ik afgelopen weken over mezelf ontdekte en dat me niet van mijn schoonste kant laat zien.

Quotes. Overal vind je ze of je het nu wilt of niet. Zelf plaats ik ze ook. En ik geloof ook wel dat ze een oppepper kunnen zijn. Maar, voor wie?  Want je zult maar in een heel moeilijke, benarde situatie zitten en dan iets lezen wat positief bedoeld is maar eigenlijk zout op de wonde brengt. Stel, je hebt net ontdekt dat je bedrogen wordt door iemand die je graag ziet. Je opent je Facebook en je leest: ‘Liefde is niet om vast te houden, maar om van te houden’. Wat moet je met zo’n uitspraak als je net gehoord hebt dat je man of vrouw iemand anders heeft?


Of, je zit in een diep verdriet. En om jezelf een beetje verstrooiing te geven, struin je door het internet. Je leest: ‘Wie heeft je pijn gedaan? Mijn eigen verwachtingen’. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets lezen je verdriet lichter maakt, integendeel. Je krijgt er nog een schuldgevoel bovenop. 


Ik kom hiertoe doordat ik het aan de lijve ondervonden heb. De laatste twee weken was ik door omstandigheden (die ondertussen uitgeklaard zijn) gespannen. En dan lees ik: ‘Je kunt ook blij zijn met wat je niet hebt.’ Of: ‘Wacht niet op een goede dag, maak er een!’ En dan word ik opstandig. Want dit is voor mij olie op het vuur. Hoe moet dit dan niet zijn voor iemand die bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek is? Hoe kan die blij zijn met het niet hebben van gezondheid? Of, hoe maakt zo iemand toch een goede dag als hij/zij weet dat het einde nadert? Mensen die zoiets kunnen zijn toch niet van deze wereld?


Vergeleken met een ongeneeslijke ziekte waren de oorzaken van mijn spanningen een peuleschil en toch sla ik in zo’n momenten tilt van zo’n quotes.

Wat me bij de bedenking bracht: die positieve quotes kunnen een negatief effect hebben op mensen voor wie ze bedoeld zijn. Ze kunnen zelfs oorzaak zijn van ‘t feit dat ze zich nog slechter voelen. Positieve quotes zijn goed voor positieve mensen. Als ik zie hoe kleurrijk het leven is, worden de kleuren door zo’n quotes nog intenser. Als ik in een zwart/grijze toestand leef, dan kleurt mijn leven donkerder door de positiviteit van anderen. 


Exact dat voelde ik afgelopen weken. Ik weet, het is geen mooie kant van me en misschien zwijg ik dan beter, want wat ik wil zeggen is: ‘De boom in met al die positiviteit, het is een f… toestand.’ En goh, dàt doet deugd!

PS: door de band genomen ben ik een positieve mens hoor!


Warme groet,

Chantal

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat was

Comments


bottom of page