top of page
  • Chantal

Blauwdruk

Fineliners. Nee, geen oneliners wel fineliners. Je hebt ze in verschillende kleuren en diktes. De laatste weken zijn ze nauwelijks uit mijn handen. Ze vormen de ideale compagnie op ‘luie’ zondagmiddagen en tijdens pauzemomenten. Lijntje na lijntje vraagt aandacht en uiterste precisie en als het goed is, wordt er zowaar een figuurtje gevormd. Het tekenen heeft een paradoxaal effect: terwijl ik vertraag in de tijd, vliegt de tijd. Ik verdwijn uit mijn lichaam, van de wereld en toch ben ik heel aanwezig in het nu. Dit is wat ik de laatste weken in mijn vrije tijd doe. Zij zijn er de oorzaak van dat ik nog steeds mijn blauwdruk voor 2023 niet neerschreef. Bij deze bedwing ik mijn goesting om het geklik van het openen en sluiten van de stiften te horen (en te voelen) en laat ik in plaats daarvan mijn vingers over toetsen glijden. 


Nu de overrompeling van 365 nieuwe dagen die voor de deur stonden begint weg te ebben – januari is bijna voorbij – wil ik stilstaan bij hoe ik mijn jaar zo bewust mogelijk wil beleven. Geen voornemens, ik doe niet aan voornemens. Ik maak plannen en voer ze uit. 

Hoofdplan dit jaar is: leven volgens de seizoenen. Ook al lopen ze op klimatologisch vlak in elkaar over, toch wil ik voor mezelf winter, lente, zomer en herfst blijven onderscheiden. Ik houd van alle vier de seizoenen al geef ik eerlijk toe dat de zomer mijn minst favoriete seizoen is. De voorzichtige aarzeling die tijdens de drie andere seizoenen meespeelt, is voor mij het minst aanwezig in de zomer. En ik houd van voorzichtige aarzelingen, van dagen die alle kanten op kunnen. 


Nog een tweetal maanden is het winter en blijf ik me naar binnen keren. Straks, in de lente, starten we (de cohousers) met een moestuin. Tijdens de zomer zal het zaak zijn alle plantjes te stimuleren en te verzorgen zodat we in de herfst kunnen genieten van onze oogst om dan in de winter opnieuw naar binnen te keren. Alle seizoenen zullen bijdragen aan de versteviging van mijn nieuwe wortels op Zevenbergen.

Verweven met dit hoofdplan  heb ik verschillende ‘uitlopers’ die om een nieuw evenwicht vragen. Werk/vrije tijd is hiervan de voornaamste. Twee dagen per week blijf ik cliënten zien. Deze keuze laat me toe nog lang te werken èn terzelfdertijd ook tijd te hebben voor mijn andere interesses: schrijven, de Jungiaanse psychologie, filosofie en tekenen. Over de drie laatste onderwerpen volg ik verschillende cursussen online, voor mij een luxe! Een evenwicht vinden binnen mijn vrije tijd is voor mij het moeilijkste: ik doe alles zo graag! Ik blijf mijn best doen om te stappen en neen, dit doe ik niet graag. Tot zover de tastbare en uit te voeren plannen. 


Misschien zijn de ontastbare plannen wel het belangrijkst: genieten van familie, bestaande vriendschappen verdiepen, nieuwe vriendschappen ontwikkelen, verder integreren in de buurt, en alle alle alle (nee, geen typefout, ik kan het niet genoeg zeggen) mooie belevenissen van vorig jaar op Zevenbergen herhalen en vermenigvuldigen.

Ik wens jou een fijn nieuw jaar en nu… grijp ik naar mijn fineliners 🙂.


Warme groet,

Chantal

16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page